جناب یوسف آتیلگان از چهرههای مطرح ادبیات ترکیه هستند که بهش لقب «کافکای ادبیات ترکیه» رو دادند. آتیلگان در طول عمرش دو رمان بیشتر نمینویسه یکی «علاف» و یکی همین کتاب «هتل آنایورت». در مورد این کتاب پشت جلدش نوشته شده: «رمانی که تا امروز در ترکیه دهها بار تجدید چاپ شده و یکی از نمونههای برجستهی ادبیات روشنفکری این کشور است.»
به نقل از مجله ادبی «نوتوس»، کتاب «هتل آنایورت» جزو بیست رمان برتر کلاسیک ادبیات ترک شناخته شده.
شخصیت اول و راوی داستان، «زبرجد» صاحب هتل آنایورته. زبرجد علاقهای به ارتباط با آدما نداره و یهجورایی میشه گفت آدم منزویای هست. در جایی از داستان زبرجد اعتراف میکنه که خیلی کم پاش رو از هتل بیرون میذاره و بیشتر زمانش رو توی هتل میگذرونه. تمام ماجرا از آمدن زنی تنها به هتل شروع میشه. زنی که بعد از رفتنش راوی مدام ازش تعریف میکنه. داستان حول محور همین حال آشفته زبرجد و تلاشش برای بازگشت به زندگی عادی میچرخه. اما در حاشیه، آتیلگان برای تمام شخصیتهای هتل هم قصهای گفته. قصههایی که بیربط به جامعهی ترکیه و دغدغهی مردمش نیست.
کتاب رو دوست داشتم. تم روانکاوانه ـ فلسفیای داره. راستش با توجه به داستانهایی که از ادبیات ترکیه خونده بودم توقع همچین کتابی نداشتم.
در ضمن، در سال 1987 بر پایهی این رمان، فیلمی با همین نام ساخته شده.
چند سطر کتاب
مردم خودشان جمع شدند؛ عدهای برای شستوشو (جسد پدر را زیر آلاچیق حیاط پشتی هتل شستند)، عدهای برای کفنودفن، عدهای برای نماز میت، عدهای... پیشنماز نام مادربزرگش ـ مادرِ پدرش ـ را پرسید. نمیدانست. برای آنکه مشکلی پیش نیاید (چه در دنیا، چه در دنیای دیگر) یک اسم مندرآوردی سر هم نکرد، در حالی که به راحتی شدنی بود. سرش را پایین انداخت. گونههایش از خجالت گل انداختند. پیشنماز رو به او لبخندی زد و گفت «نترس پسرم، مشکلی پیش نمیآد؛ چه تو این دنیا چه اون دنیا. همه ما فرزندان یک مادریم!» آقا رستم که تلگراف خبر مرگ پدر را شب دریافت کرده بود، صبح فردایش از راه رسید، تسلیت گفت، حسابکتاب کرد، محتوای صندوق را یکجا در ساک دستیاش ریخت، دم در رو به او گفت «این هتل با همهی داروندارش امانت منه دست تو، کلاً در اختیار تو، هر جور که دوست داری، اگه نظر من رو میپرسی، همین امروز یه پیشخدمت استخدام کن، یه پیشخدمتِ زن.»
ص21
هتل آنایورت، یوسف آتیلگان، مترجم: عین له غریب، نشر چشمه، چاپ اول1398، 177صفحه، قیمت: 28هزارتومان
یادداشت از: کلیدر/ سعیده تیموری
عنوان اصلی: oteli anayurt
نام نویسنده: Yusuf Atılgan
▫️ t.me/klidar