کتاب فیلسوفان در خیابان از چیزی که فکرشو میکردم جالبتر بود. آسترا تایلر، مستندساز کانادایی آمریکایی در سال 2008 پروژهای رو با همکاری هشت فیلسوف معاصر انجام میده به نام "زندگی بررسی شده". این فیلم مستند به این شیوه ساخته میشه که تایلر با هرکدوم از این فیلسوفها در جایی داخل شهر قرار میذارن و در حین راه رفتن در خیابان، یا سوار ماشین و یا حتی قایق سواری با اونها گفت و گویی رو انجام میده.
هرکدوم ازاین افراد در مورد موضوعی صحبت کردند و حضورشون در بین مردم به این دلیل بوده که معمولا گفتهای فلسفی کسلکننده و خوابآور به نظر میرسند و این حرکت و فعالیت، از جنبهی رسمی و خستهکنندهی اون کم میکنه. اتفاقا کار جالبی از آب دراومده. من مستند رو به طور کامل ندیدم، اما اتفاقات اون داخل کتاب هم نوشته شده و در حین صحبت در مورد موضوع بحث، به اتفاقاتی که در مسیر پیش میآید هم اشاره میکنن و بحثهایی واقعیتر شکل میگیره.
این فیلسوفان به ترتیب: #کورنل_وست ، #آویتال_رونل ، #پیتر_سینگر ، #قوام_آنتونی_آپیا ، #مارتا_نوسباوم ، #مایکل_هارت ، #اسلاوی_ژیژک ، و #جودیت_باتلر هستند. بعضی از اونها شهرت بیشتری دارند و بعضی رو هم اصلا نمیشناختم، اما بد نیست قبل از خوندن هر فصل، در مورد اون فرد خاص سری به گوگل بزنید تا زمینه فکری اونها رو هم بدونید.
در بین موضوعات مطرح شده من از گفت و گوی اسلاوی ژیژک در مورد محیط زیست(گفت و گو در یک زبالهدانی انجام میشه) و قوام آنتونی آپیا در مورد جهان وطنی رو بیشتر از همه دوست داشتم.
◀️ #چند_سطر_کتاب
ایدههایی بسیار ساده را در نظر بگیرید. مثل این ایده که اگر بتوانید با هزینهای بسیار کم از طرف خودتان، جلوی وقوع چیزی واقعا بد را بگیرید، باید آن کار را بکنید. این موضوع با عقل سلیم هم مواقع به نظر میرسد. خیلی از مردم با با آن موافقند، تا اینکه میایستند و فکر میکنند در دنیایی که در آن زندی میکنیم، با هزینهای بسیار کم از جیب خودم، عملا میتوانم زندگی کودکانی را که در مناطق مختلف جهان از گرسنگی میمیرند، نجات بدهم. به این ترتیب، آن تعهد خیلی پرزحمتتر و مبرمتر میشود و مردم کمی به تعجب میافتند و میپرسند: «چطور چنین چیزی ممکن است؟»
فکر میکنم دلیلش این میتواند باشد که ما در دنیایی عجیب زندگی میکنیم، دنیایی که در آن به یک معنی، فوریتی مدام وجود دارد، یک بحران مدام: آن 27000 کودک، هر روز از بیماریها قابل پیشگیری میمیرند. و با این همه، در مقابل آن عایقبندی شدهایم. ما ضرورتا آن را نمیبینیم. ما در دنیایی زندگی میکنیم که دور و بر ما پر از رفاه و فراوانی است، و به همین دلیل همیشه هم نمیفهمیم که تعهداتمان بسیار فراتر از چیزی است که در برابر ماست.
ص 103
📓 فیلسوفان در خیابان «زندگی بررسی شده»/ آسترا تایلر/ برگردان: #شهاب_الدین_عباسی / #نشر_کتا_پارسه/ چاپ اول، 1397/ شمارگان 1000 نسخه/ 288 صفحه/ قیمت: 36 هزار تومان
یادداشت از: کلیدر/ مهرنوش چمنی
@KLIDAR